אודות הספר לחשוב מהר לחשוב לאט
תקציר
לחשוב מהר, לחשוב לאט (יצא לאור בשנת 2011) מקבץ את המסקנות והתוצאות של עשרות מחקרים פורצי דרך שהוביל חתן פרס נובל לכלכלה דניאל כהנמן – אחד מהפסיכולוגים הבולטים והמשפיעים ביותר בימינו ואחד מחלוצי ומובילי תחום הכלכלה ההתנהגותית. הספר מסביר בצורה פשוטה, נגישה ומאירת עיניים את מה שמתרחש מאחורי הקלעים של תהליך קבלת ההחלטות היומיומי שלנו, מציג הטיות ופגמים נפוצים בכושר השיפוט שלנו ומספק תובנות חשובות שיעזרו לנו להימנע מהכשלים האלה ולעשות בחירות טובות ומבוססות יותר בחיינו המקצועיים והאישיים.
למי מיועד הספר?
- כל מי שמתעניין במתחולל במוחנו ורוצה לצאת למסע מרתק בנבכי החשיבה האנושית.
- אנשים הסקרנים לדעת כיצד עובד כושר השיפוט ותהליך קבלת ההחלטות שלנו.
- סטודנטים לפסיכולוגיה וכלכלה התנהגותית, אנשי שיווק ומכירות.
אודות המחבר
פרופסור דניאל כהנמן הוא חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2002. הוא חוקר בכיר בבית הספר למדיניות ציבורית ויחסים בינלאומיים על שם וודרו וילסון, מכהן כפרופסור אמריטוס לפסיכולוגיה ומדיניות ציבורית באוניברסיטת פרינסטון, מופקד הקתדרה לפסיכולוגיה על שם יוג’ין היגינס וחבר במרכז לחקר הרציונליות שבאוניברסיטה העברית בירושלים.
סיכום הספר לחשוב מהר לחשוב לאט
שני הכובעים של המוח שלנו: כיצד ההתנהגות שלנו מעוצבת על ידי שתי מערכות חשיבה שונות – אחת אוטומטית ואינטואיטיבית והשניה שקולה ומודעת.
תאמינו או לא, אבל בתוך המוח האנושי מתחוללת דרמה אמיתית שנראית כאילו היא לקוחה מסרט הוליוודי. מאבק האיתנים בין שתי מערכות חשיבה מתחרות יוצר עלילה מורכבת ומותחת המלאה בתפניות חדות ודרמטיות. שני הכובעים השונים האלה שלובש ומחליף המוח שלנו מורכבים ממנגנון חשיבה בעל אופי וצביון אימפולסיבי, אוטומטי, רגשי ואינטואיטיבי המכונה “מערכת 1”, ומנגנון חשיבה בעל אופי וצביון שקול, מחושב והגיוני יותר המכונה “מערכת 2”. שתי מערכות החשיבה המתחרות האלה מתנגשות אחת עם השנייה וליחסי הגומלין ביניהן יש השפעה עצומה על צורת החשיבה, כושר השיפוט, יכולת קבלת ההחלטות ואופן ההתנהגות שלנו.
מערכת 1 היא החלק במוח שפועל באופן פתאומי ואינטואיטיבי, בדרך כלל ללא כל הכוונה ושליטה מודעת. מתי המוח שלכם מפעיל את מערכת החשיבה הזאת? לדוגמה, כשאתם נמצאים בעבודה ושומעים צליל חזק ופתאומי. מה אתם עושים? אתם מפנים את תשומת הלב שלכם באופן מיידי ובלי לחשוב פעמיים לעבר מקור הרעש. ככה עובדת מערכת 1. מדובר בשריד של ההתפתחות האבולוציונית שלנו. יש יתרון הישרדותי עצום ביכולת לקבל החלטות מהירות בשבריר שנייה ללא כל מאמץ והשתהות. אבות אבותינו יכלו להגיב באופן אוטומטי לכל איום וסכנה בלי לבזבז זמן יקר.
מערכת 2 היא החלק במוח שאותו אנו תופסים בתור ה”אני”, הזהות והאישיות שלנו. הוא אחראי על ההחלטות שאנו מקבלים, האמונות והתפיסות שאנו מחזיקים בהן וההיגיון הרציונלי שמנחה אותנו. הוא מתקשר לפעילויות מנטליות מאומצות ומודעות כמו שליטה עצמית, הכרעה בין כמה אפשרויות או מאמץ ממוקד בפתרון בעיה מורכבת.
לדוגמה, תדמיינו שאתם צריכים לזהות אישה מסוימת בקהל עצום של אנשים. המוח שלכם מתמקד במשימה הזאת ומפנה אליה את כל הקשב והריכוז שלכם: אתם מציירים ברוחכם את תווי הפנים והמאפיינים החיצוניים שלה כדי לזהות כל תכונה בולטת שתעזור לכם לאתר אותה. ההתמקדות שלכם בחיפוש האישה עוזרת לנטרל הפרעות והסחות דעת, ואתם בקושי מבחינים באנשים האחרים בקהל כי אתם מרוכזים במשימה. אם תצליחו לשמור על ריכוז, תוכלו למצוא אותה תוך כמה דקות, אבל אם משהו יסיח את דעתכם ותאבדו ריכוז, יהיה לכם קשה מאוד למצוא את האישה שאתם מחפשים. רוצים להבין לעומק כיצד יחסי הגומלין בין שני מנגנוני החשיבה האלה מעצבים את ההתנהגות היומיומית שלנו? תמשיכו לקרוא ותגלו.
רוצים להמשיך לקרוא או להאזין לסיכום הספר?
הצטרפו לאתר בוקי ותקבלו גישה מיידית לעשרות סיכומי ספרים עיוניים לקריאה או להאזנה בכל זמן ומכל מקום.
המשיכו להרשמה מהירההחל מ-4.90 ₪ לחודש, ניתן לביטול בכל עת.
יש לכם חשבון? התחברו